Jeesus-lapsi on syntynyt

JEESUS-LAPSI ON SYNTYNYT
JOULUKUUN PYHÄKOULU

Tässä pyhäkoulussa lauletaan paljon joululauluja. Kannattaa kuunnella lasten toivomuksia ja laulaa heille tuttuja lauluja.

Ajattele, jos saisit kirjeen Ruotsin kuninkaan linnasta. Kirjeessä kerrottaisiin, että kuningas on tulossa vierailemaan kotikaupunkiisi. Hän haluaisi nähdä tavallisen suomalaisen kodin. Siksi hän tulee käymään sinun koronasi. Mitä tekisit?
Varmaan järjestäisit vanhempiesi kanssa kodin vieraskuntoon. Määrähetkellä rientäisit parhaissa vaatteissasi ottamaan vastaan kuninkaan seuruetta. Kauan jälkeenpäin muistelisit ylpeänä kuninkaan käyntiä ja kertoisit siitä kaikelle.
Todellisuus on vielä ihmeellisempi. Myös tänä jouluna saat tiedon: Kuningas on tulossa! Tämä kuningas ei ole vain yhden maan hallitsija, vaan koko maailman valtias. Hänen nimensä on Jeesus Kristus. Hän ei tule luoksesi pikakäynnille, vaan hän on luvannut olla kanssasi joka päivä. Hän on luvannut tulla siunaamaan koko elämäsi.
Eikö kannatakin yhdessä kotiväen kanssa järjestää Jeesus-kuninkaalle juhlavastaanotto ja sytyttää neljä adventtikynttilää. Hänestä kannattaa iloisesti kertoa toisillekin.
Jeesus-kuninkaan tulosta on ajat sitten kirjoitettu Raamatussa. Voit lukea siitä Luukkaan evankeliumin toisesta luvusta yhdessä vanhempiesikin kanssa.

Sytytetään ensimmäinen adventtikynttilä ja lauletaan:
”Nyt sytytämme kynttilän
se liekkiin leimahtaa.
Me odotamme Jeesusta,
seimessä nukkuvaa.”

Sytytetään toinen adventtikynttilä ja lauletaan:
”Nyt syttyy toinen kynttilä
ja valo laajenee.
Suo Isä tänne Jeesuksen.
Se hetki lähenee.”

Sytytetään kolmas adventtikynttilä ja lauletaan:
”Nyt loistaa kolmas kynttilä
niin kirkas, kutsuva.
Oi, kohta meille Kuningas
oi syntyy tallissa.”

Sytytetään neljäs adventtikynttilä ja lauletaan:
”Nyt syttyy neljäs kynttilä,
jo joulu sarastaa.
Me odotamme Jeesusta,
hän kaikki pelastaa.”

Alttarille rakennetaan jouluseimiasetelma yhdessä lasten kanssa sitä mukaa kuin joulukertomus etenee.

Jeesus-lapsi syntyy Luuk.2: 1-7
”Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa. Niin myös Joosef lähti Galilean kaupungista ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

Enkeli ilmestyy paimenille Luuk.2:8-14
Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö! minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen: ” jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

Paimenet löytävät Jeesus-lapsen Luuk.2:15-20
Kun enkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, paimenet sanoivat toisilleen: ”Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti.” He lähtivät kiireesti ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Tämän nähdessään he kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään. Mutta Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut ja tutkiskeli sitä. paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu.

Tietokilpailu jouluevankeliumin pohjalta:
1. Kuka oli Jeesuksen syntymän aikoihin Rooman keisarina?
2. Minkä käskyn keisari antoi alamaisilleen?
3. Mikä oli Joosefin asuinpaikka?
4. Mihin kaupunkiin Joosef ja Maria matkustivat keisarin käskystä?
5. Miksi matka oli Marialle kovin raskas?
6. Minkälainen oli Jeesus-lapsen ensimmäinen vuode?
7. Ketkä kuulivat ensimmäisinä Jeesuksen syntymästä? Miten?
8. Mitä he tekivät kuultuaan ilosanoman?
9. Millä mielellä paimenet palasivat takaisin työhönsä?
10. Mikä johdattaa meidät Jeesuksen luo?

Askarrellaan oma joulupuu:
Leikkaa vihreästä kartongista itsellesi joulupuu ja tee siihen erilaisia koristeita. Kuusen voit ripustaa esim. huoneesi seinälle tai oveen.

Hiljennytään lopuksi Herran siunaukseen ja lasten joulurukoukseen.
”Sua, Jeesusta, joulun lasta,
me pyydämme päälle maan.
Me oomme niin pienet vasta,
käy meitä sä siunaamaan.
Käy meitä sä siunaamaan. Aamen.”

Taivaan Isän siunaamaa joulunaikaa jokaisen pyhäkoululaisen kotiin toivoo Aili.


 

 

Lataa aiheeseen liittyvää pyhäkoulumateriaalia